WARM WELKOM OP MIJN WEBLOG!

Wat leuk dat je de weg naar mijn weblog hebt gevonden! Op mijn weblog vind je de seizoentafel- en knuffelpopjes, de kabouters en de engelen die ik in mijn poppenatelier maak. Ook vind je hier een pagina 'Handwerken op de basisschool', waar leerkrachten een lesplan voor handwerken in groep 1 tot en met 8 kunnen vinden.

Let op: deze weblog werk ik niet meer bij!

UITVERKOOP: kijk snel op mijn pagina Te koop / for sale!

zaterdag 9 mei 2009

Patronen en beschrijvingen

Lentefee


Maak een poppenhoofdje van 12 cm met oog- en kinlijn. Laat het tricot onder het lijfje lang uitsteken, dit wordt straks het lijfje. Zoom twee stukjes zijde, van 45x45 cm en 38x38 cm. Vouw ieder lapje in vieren en knip een klein rond gaatje in het midden door het dichte hoekje af te knippen. Vouw de zijde weer open en leg de lappen op elkaar: de punten van het bovenste, kleinste lapje op het midden van de rechte kanten van het grootste lapje. Rijg de hals, steek het hoofd erdoor en trek de draad aan. Vul het lijfje met wol, stop op het laatst een knikker erin en naai de onderkant dicht. Nu blijft de fee mooi hangen. Maak haren en kleur het gezichtje in met potlood. Breng eventueel nog bloemetjes of andere versieringen aan. (Bron: 'De Seizoenentafel', M. van Leeuwen-Zier en J. Moeskops-Groenewoud)

Gehaakt kipje


Haak (met haaknaald nr. 3) 3 lossen tot een ring. Haak hierop 5 vasten. Haak nu in iedere vaste twee vasten en haak door tot er 20 vasten zijn. Haak dan in elke vaste 1 vaste (dus 1 keer de kring rond). Haak nu 2 vasten in elk van de volgende 4 vasten en 1 vaste in de vijfde vaste. Herhaal dit 3 keer (36 vasten). Haak hierop vasten tot een hoogte van 12 toeren gerekend vanuit het midden. Haak voor de hals over 12 vasten door in het rond, dat wil zeggen oversteken en niet omkeren. De hals wordt 5 toeren hoog. Haak hierna steeds 2 vasten samen tot er geen steek meer over is.
Vul de kip met wol en naai de rug dicht. Haak voor de vleugels 4 lossen en daarop 3 vasten. Nu niet keren maar verder haken langs de onderkant van het werk, 1 vaste in de begin-losse en drie vasten in de andere kant van de lossen. Haak vervolgens nog twee keer rond, meerder aan de korte kanten, zodat de vleugel plat blijft. Haak de tweede vleugel op dezelfde wijze. Zet beide vleugels met twee steekjes aan de voorkant vast aan de zijkanten van het lijf van de kip. Maak de ogen met knoopjessteken. Knip van het vilt een snavel, een kam en twee lellen en naai ze op de juiste plaats. (Bron: 'De Seizoenentafel', M. van Leeuwen-Zier en J. Moeskops-Groenewoud)

Gebreid kuikentje


Zet 20 steken op (breinaalden nr. 3) en brei recht. Brei na de derde toer telkens van elke toer de eerste twee steken samen. Doe dit tot er vier steken over zijn. Kant af en naai de schuine kanten op elkaar. Vul het kuiken met vulwol en naai de onderkant dicht (als je de onderkant open laat, kan er een eitje in ...). Het kuiken krijgt oogjes en een snavel van vilt. (Bron: 'De Seizoenentafel', M. van Leeuwen-Zier en J. Moeskops-Groenewoud)

Gehaakt wortelkindje


Haak 3 lossen, sluit tot een rondje en haak hierop 5 vasten. Haak de volgende toer 8 vasten en meerder zo bij elke toer 3 vasten tot een wortelvormig zakje van ca. 5 cm lang ontstaat. Haak dan in heen- en teruggaande toeren over tweederde van het aantal vasten, tot een lengte van in totaal 7 cm. Sluit tot een rondje, haak weer rond en minder snel alle steken tot het hoofdje gesloten is. Vul het wortelkindje op met wol. Dek de vulwol in de opening af met een lapje tricot. Naai met naaigaren de mohairwol in lussen om het gezicht. Maak telkens een steek in de gehaakte rand en in het tricotgezichtje.* Het lapje komt daarbij gelijk vast te zitten. Teken het gezichtje met potlood. (Bron: 'De Seizoenentafel', M. van Leeuwen-Zier en J. Moeskops-Groenewoud)

* Ik heb dit zelf anders gedaan. Ik heb een hoofdje van 5 cm gemaakt en dit in de opening geplaatst. De haartjes heb ik op het hoofdje geborduurd. Daarna heb ik het hoofdje rondom vastgezet in de opening. Het mutsje heb ik niet geminderd, maar recht gelaten en op elkaar genaaid, zodat een soort kaboutermutsje ontstaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Dank je wel!

♥ Lieve groetjes, Barbara

Thanks for leaving a message!

♥ Love, Barbara