WARM WELKOM OP MIJN WEBLOG!
Wat leuk dat je de weg naar mijn weblog hebt gevonden! Op mijn weblog vind je de seizoentafel- en knuffelpopjes, de kabouters en de engelen die ik in mijn poppenatelier maak. Ook vind je hier een pagina 'Handwerken op de basisschool', waar leerkrachten een lesplan voor handwerken in groep 1 tot en met 8 kunnen vinden.
Let op: deze weblog werk ik niet meer bij!
UITVERKOOP: kijk snel op mijn pagina Te koop / for sale!
Over de seizoenentafel en zonnekindpoppen
Wat is een seizoenentafel?
Op de seizoenentafel zien we binnen wat er buiten gebeurt. De seizoenen worden op de tafel, dus binnenshuis, tot uitdrukking gebracht. De seizoenentafel hoeft niet eens een echte tafel te zijn: een plank in een kast, een vensterbank, een hoekje op een dressoir. Veel ruimte of maar een heel klein plekje. Als het maar een vaste plek is, dat geeft houvast aan kinderen. Door de seizoenentafel het hele jaar door bij te houden, zie je ook buiten veel meer. Je ziet de kabouters haast hun zware werk doen als je in het bos loopt. Op deze manier kun je het jaarritme bewust beleven en dat is toch een groot goed in deze toch al jachtige tijd ...
De ondergrond van de seizoenentafel wordt gevormd met behulp van doeken. Soepelvallende mooie lappen stof. De lappen kunnen strak liggen of in plooien. De kleur laat je afhangen van het seizoen: oranje en bruin in de herfst, lichtgeel en lichtgroen in de lente, wit in de winter, blauw met kerst, donkergeel, felgeel, roze of rood in de zomer. Met een paar mooie stenen, een stronk, een kaart, bloemen of een paar takken en een kaarsje (innerlijk licht) heb je al snel een goede basisaankleding. De popjes en de gevonden voorwerpen maken het geheel af. (bron tekst: http://seizoenentafel.nl/)
Nog meer informatie over de seizoenentafel, de vrije school en de jaarfeesten vind je op Vrije Opvoeding.
Wat zijn zonnekindpoppen?
Zonnekindpoppen worden ambachtelijk vervaardigd, d.w.z. van begin tot het eind door één persoon met aandacht gemaakt. Zonnekindpoppen zijn poppen om mee te spelen, om van te houden en mee te knuffelen. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen: zijde, katoen en wol en worden gevuld met schone, geplozen schapenwol, waardoor ze zacht en warm aanvoelen. Het tricot waarvan de Zonnekindpoppen zijn gemaakt is er in verschillende warme huidtinten. Het hoofd staat stevig op de romp, de armen en benen zijn beweeglijk.
De gezichtsuitdrukking van de Zonnekindpoppen is neutraal en vaag aangebracht, meestal met kleurpotlood. Details zoals oren, neus, vingers, tenen en navel worden bewust weggelaten, om het kind te stimuleren zijn fantasie te gebruiken en de mogelijkheid te bieden met de pop alle soorten gevoelens uit te spelen. De poppen zijn knuffelsterk en veilig voor het kind.
In elke leeftijdsfase speelt het kind anders en zal het ook ander speelgoed nodig hebben. Er zijn daarom verschillende soorten Zonnekindpoppen:
De Knooppop voor de allerkleinsten, wordt gemaakt van een lapje zijde of flanel in een zachte effen kleur. Het hoofdje is rond en knuffelzacht. De rest van het lapje is een vage aanduiding van de menselijke gestalte.
De Knuffelpop voor de peuter, wordt gemaakt met een vast pakje van katoenen tricot. De ledematen zijn zacht gevuld en daardoor heel beweeglijk. Het haar is eenvoudig.
De Lijsjespop. Speciaal voor het meer uitbundig spel van de kleuter is deze sterke pop ontworpen. De kleuter zal er heerlijk mee kunnen spelen en rondsjouwen. Ze kunnen de eenvoudige kleding goed aan- en uitdoen. Er zijn grote en kleine Lijzen.
Het Poppekind is ontworpen voor kinderen vanaf zes jaar. Het poppekind heeft apart aangezette ledematen die in een bepaalde stand kunnen worden gezet. De kleding vraagt bij het aan- en uitdoen meer vaardigheid van het kind. Ook het Poppekind is er in twee maten.
De Speelbaby voor het oudere kind, dat steeds meer behoefte krijgt aan speelgoed dat op de werkelijkheid lijkt. De Speelbaby is een pop die de indruk geeft van een echte baby, zacht en warm als een echt kindje en door zijn grootte heeft hij ook een flink gewicht.
(Bron: http://www.zonnekindpoppen.nl/)
Abonneren op:
Posts (Atom)