WARM WELKOM OP MIJN WEBLOG!

Wat leuk dat je de weg naar mijn weblog hebt gevonden! Op mijn weblog vind je de seizoentafel- en knuffelpopjes, de kabouters en de engelen die ik in mijn poppenatelier maak. Ook vind je hier een pagina 'Handwerken op de basisschool', waar leerkrachten een lesplan voor handwerken in groep 1 tot en met 8 kunnen vinden.

Let op: deze weblog werk ik niet meer bij!

UITVERKOOP: kijk snel op mijn pagina Te koop / for sale!

Handwerken op de basisschool

Als kleuter- én handwerkjuf vind ik het leuk om kinderen te laten kennismaken met alle technieken van het handwerken. Leerkrachten in het basisonderwijs hebben tegenwoordig weinig tijd voor dit soort extra activiteiten, die nou juist zo leuk zijn voor kinderen! Vandaar dat ik je met deze pagina op weg wil helpen: met een leerlijn voor handwerken voor groep 1 tot en met 8 én met praktische lesideeën en ontwerpen.

Deze leerlijn maakte ik als eindwerkstuk voor de tweejarige Specialisatie Handwerken in het Basisonderwijs (Hogeschool Leiden). Omdat ik het jammer vind dat dit werkstuk nu in mijn kast staat te verstoffen, heb ik besloten hem te delen op mijn weblog.

Het ideale lesplan loopt van groep 1 tot en met groep 8. Bovendien beslaat het zoveel mogelijk verschillende handwerktechnieken. Hieronder vind je een lesplan voor groep 1 tot en met groep 8. In dit lesplan zie je welke materialen je per groep nodig hebt en welke technieken je in elke groep aanbiedt. Daarnaast vind je per techniek een aantal lesideetjes. Berichten over de vetgedrukte lesideetjes vind je op mijn weblog. De volgorde stappen is in de groepen 1 en 2, 6, 7 en 8 willekeurig, in de andere groepen is het zinvol de stappen in de juiste volgorde aan te bieden.


Klik op de foto om het schema te vergroten!
Als je dit lesplan wilt uitvoeren in je groep, is een uur handwerkles per week echt het minimum! Eventueel kunnen kinderen die snel klaar zijn met werk voor de zaakvakken in de resterende tijd aan hun handwerkopdracht werken.

Als je de handwerklessen klassikaal geeft, zul je hulp van ouders moeten regelen.
Mocht een uur handwerkles in de week niet te realiseren zijn voor de hele groep, dan kun je denken aan projectmatig handwerkonderwijs, bijvoorbeeld op de momenten dat er hoekenwerk of keuzewerk op het programma staat. Sommige scholen organiseren op bepaalde middagen in de week 'ateliers'. De begeleiding kan op die momenten verzorgd worden door de handwerkleerkracht of door ouders. Als je ouders inzet om te helpen, moet de manier van begeleiden en aanleren van technieken wel van tevoren besproken worden met de (handwerk)leerkracht om te voorkomen dat kinderen dingen op een verkeerde of andere manier aanleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Dank je wel!

♥ Lieve groetjes, Barbara

Thanks for leaving a message!

♥ Love, Barbara