WARM WELKOM OP MIJN WEBLOG!

Wat leuk dat je de weg naar mijn weblog hebt gevonden! Op mijn weblog vind je de seizoentafel- en knuffelpopjes, de kabouters en de engelen die ik in mijn poppenatelier maak. Ook vind je hier een pagina 'Handwerken op de basisschool', waar leerkrachten een lesplan voor handwerken in groep 1 tot en met 8 kunnen vinden.

Let op: deze weblog werk ik niet meer bij!

UITVERKOOP: kijk snel op mijn pagina Te koop / for sale!

maandag 21 februari 2011

Help!Het is vakantie en ik had me voorgenomen om eens zelf te proberen een lapje vilt te maken. Maar ... het is toch niet zo simpel als ik had gedacht. Volgens mij doe ik iets fout, maar wat? Tips zijn van harte welkom!

10 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je bent begonnen met een lapje! In het begin is het niet makkelijk hoor, ik heb het precies zo ervaren als jij nu beschrijft.

  De plukjes lijken me aan de dikke kant, het moeten wel veel laagjes zijn maar met hele dunne plukjes. Op het gevilte lapje zie ik de streepjes nog van de wol, heb je het in het begin heeel voorzichtig natgemaakt en heel voorzichtig gevilt met olijfzeep? Dan zou het toch meer in elkaar moeten gaan vilten ipv strookgewijs.
  Vol goede moed, een volgend lapje ;-)! Succes.
  Groetjes Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Barbara, ik denk ook dat je te dikke stukken hebt gebruikt. Verder ziet het er goed uit. Ik bedoel die laagjes kris kras over elkaar. je hebt wel leuke kleuren gebruikt. Su66 met je volgende lapje. Lieve Groetjes Esther.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dun leggen en heel zachtjes beginnen - dat is wel het belangrijkst en hetgeen wat het eerst misgaat in het begin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Barbara, in een fractie van een seconde dacht ik een soort ronddraaiende suikerspin beestje te zien! Maar dat was het niet ha,ha,ha
  En nee ik heb geen verstand van vilten dus advies is dan ook niet te geven voor deze situatie. Maar er is vast wel iemand die je terzijde wil staan met tekst en uitleg. Ik ben benieuwd kan ik ook weer iets leren. Groetjes Smoek

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals hierboven al aangegeven werd: de plikjes moeten zeer dun dakspangewijs gelegd worden. En dan 3 lagen. Dus eerst een laag van links naar rechts, half over elkaar, dan een laag van boven naar beneden half over elkaar en dan weer een laag van links naar rechts.
  Dan heel voorzichtig beetje aandrukken. Dan voorzichtig nat maken met sopwater. Dan voorzichtig met je handen er heeel licht over gaan, niet teveel druk, niet teveel draaien. Zo heel voorzichtig heel de laag over en dan steeds ietsjes meer drukken als je merkt dat het al gaat vervilten.
  Misschien kun je ergens een filmpje kijken over het neerleggen en zo?
  Of een keer een workshop volgen (misschien op de handwerkbeurs in Zwolle) en dan kun je voor altijd zelfdstandig verder.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er staat een filmpje op you tube. Misschien heb je daar wat aan. Weet het verder ook niet.
  Succes.
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit is absoluut ook mijn beginnersfout geweest, te dikke lonten gebruikt. Beter 5 lagen dun dan 2 dikke. Succes, op een gegeven moment gaat het dun leggen vanzelf.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh Barbara, het lijkt wel of ik aan de gang ben geweest. Ik vind het eigenlijk zo leuk om te doen, maar ik krijg ook geen goed resultaat. Wel als ik een workshop volg dan lukt het wel. Ik kan je helaas geen advies geven. Succes verder.
  Liefs Rianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heb je de plukjes in de lengte of in de breedte uit elkaar getrokken? Het lijkt in de breedte, waardoor je echt plukjes ziet. Droog moet het al meer in elkaar overvloeien. Inderdaad dakpansgewijs en soms ook twee soorten wol. Het is makkelijker om als onderste laag een laagje vlieswol te gebruiken. Vervolgens nat maken en met zeep-ige handen eerst drukken, alleen maar aandrukken, het water overal laten komen. En dan heel voorzichtig hele kleine, cirkelende bewegingen naar binnen gaan maken. En niet meteen beginnen met een kruis erin (dat groen)! Doe eerst eens een effen lapje! Succes!
  Groetjes Severine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je moet het natvilten idd echt 'in de vingers' krijgen en je hebt hier al heel veel goede tips gekregen, ik kan er niets meer aan toevoegen.
  Veel succes met een volgende lap, het is superleuk om te doen hรจ?!
  Vilten is heerlijk!
  Groetjes, Miriam

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een reactie achterlaat! Dank je wel!

♥ Lieve groetjes, Barbara

Thanks for leaving a message!

♥ Love, Barbara